Е-книга: Византийско богословие – Исторически насоки и догматически теми

Автор: Прот. Йоан Майендорф

Византийско богословие

Omeц Йоан Майендорф е роден 6 семейство на емигранти от Русия през 1926 г. в Ньоии-сюр-Сен (франция). Своето богословско образование той получава в Православния Богословски институт в Париж (1949 г.), като междувременно завършва и Сорбонота (1948). След това е асистент по Църковна история в същия институт и член на френския Национален център за научни изследвания. Защитава докторска дисертация върху богословието на Св. Григорий Палама (1958).

След приемането на свещенически сан, става професор по Църковна история и патристика в православната богословска семинария „Св.Владимир“ в Ню Йорк. като чете и лекции по византийско богословие в Харвадския университет. От 1967 г. е професор по история на Византия във фордъмския университет. От 1984 г. до смъртта си е декан на семинарията „Св. Владимир ‘ Бил е член на множество професионални и научни дружества, комитети и асоциации.

След съчиненията си върху Св. Григорий Палама, от началото на 60-те години публикува следните книги: „Съвременно православно разбиране за Църквата“ (1964), „Православие и католицизъм“ (1966), „Христос в източно-християнското мислене“ (1968), „Бракът В православна перспектива“ (1970). ..Новият човек“ (1973), „Византийският исихазъм (1973). „Византийско богословие’ (1976). „Живата традиция” (1978), “Византия и възходът на Русия“ (1981), „Византииското наследство и Православната Църква“ (1982). ..Католицизмът и църквата“ (1983), „Увод в светоотечес-кото богословие“ (1985), „Имперското единство и християнските разделения. Църквата през 450-680 г. след Христа“ (1989) и др. Книги те са публикувани вече на френски, английски, немски, италиански, руски, гръцки, фински. испански, холандски, японски, полски, сръбски.

Издателство на книжното тяло: “Гал-Ико” 1995г

преводач: Бистра Рушкова
редактор: Иван Христов
биография и библиография: Емил Димитров
художник: Константин Жеков
коректор: Зоя Величкова
технически редактор: Кирил Величков
предпечатна подготовка: Даниела Алексова

ISBN 9548010526

За да изтеглите книгата, натиснете върху иконата на формата, който искате да свалите!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s